De Prostaatwijzer is ontwikkeld als een hulpmiddel voor u, en uw behandelend arts. Er zijn zes verschillende wijzers, en de eerste twee zijn bedoeld voor individueel gebruik waarbij medische kennis niet vereist is.
Prostaatwijzer 1
U kunt een algemeen risico-inschatting verkrijgen door Prostaatwijzer 1 (PSA onbekend) gebruiken. Deze wijzer houdt rekening met uw leeftijd, familiegeschiedenis en plasklachten.
Begin met uw medische voorgeschiedenis
Met deze wijzer hoeft u alleen maar aan te geven wat uw leeftijd is en of er eventuele problemen zijn met plassen. U wordt ook naar uw familiegeschiedenis (of uw broer, vader of oom van vaders of moeders kant prostaatkanker heeft of had) gevraagd. Maakt u geen zorgen als u niet weet of iemand in uw familie prostaatkanker heeft of had, zet gewoon "Nee" in de tabel.
Wat is PSA en waarom is het belangrijk?
Prostaatwijzer 2
Mogelijk heeft u al een PSA-test ondergaan. De kans op prostaatkanker wordt groter naarmate de waarde hoger is. Wanneer u de PSA-waarde weet, kunt u gebruikmaken van Prostaatwijzer 2 (PSA bekend). Deze zal u kunnen helpen beslissen of u verder onderzoek wil.
Prostaataandoeningen
Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is normaliter vrij laag. Echter, een verhoogde PSA-waarde wil niet zeggen dat u kanker heeft. Verhoogde testresultaten zouden kunnen wijzen op een aandoening in de prostaat: een ontsteking in de prostaat (prostatitis), goedaardige vergroting of kanker. De PSA-test kan hier geen onderscheid in maken, maar kan een reden zijn voor uw arts tot verder onderzoek.
Als de prostaat te groot is kan de urinestroom gestopt worden, en dat maakt het plassen pijnlijk en moeizaam. Prostatitis kan gewoonlijk worden behandeld met antibiotica, massage van de prostaat, of zelfs een ingreep. Bij oudere mannen, kan de prostaat groeien tot het punt waarbij het plassen moeilijk of onmogelijk wordt. Dit wordt aangeduid als benigne prostaathyperplasie (BPH).
Ook als uw PSA hoger dan normaal is, betekent dat niet meteen dat u prostaatkanker heeft. Er zijn namelijk ook andere aandoeningen waarbij het PSA verhoogd kan zijn. Het is belangrijk te weten dat sommige vormen van prostaatkanker langzaam groeien en niet levensbedreigend zijn.
Vrijwaring
Het resultaat van de Prostaatwijzer geeft geen 100% zekere uitspraak op de aan- of afwezigheid van prostaatkanker en kan alleen beschouwd worden als een advies.
Prostaatwijzer 1, ontwikkeld voor diegenen zonder PSA-test, geeft een meer algemene risico-inschatting op basis van leeftijd, familiegeschiedenis en plasklachten. Het kan u helpen om te beslissen of u verder onderzoek (bijvoorbeeld een PSA-test) wil.
Als bij u de PSA-waarde bekend is, kunt u gebruikmaken van Prostaatwijzer 2. Ofschoon het weten van uw PSA-waarde nuttig kan zijn, moet de beslissing om een PSA-test te ondergaan weloverwogen zijn, met inachtneming van alle voor- en nadelen en na overleg met uw huisarts of behandelend arts.
Het is mogelijk dat er geen prostaatkanker wordt gevonden bij een verhoogde PSA. Aan de andere kant kan iemand met een “lage” PSA ook prostaatkanker hebben.
Wanneer de resultaten van de eerste twee Prostaatwijzers bekend zijn, kan uw dokter verder onderzoek bij u verrichten, en met die gegevens gebruikmaken van de zes meer uitgebreide wijzers. Bij twijfel of vragen over uw gezondheid dient u altijd contact op te nemen met uw huisarts of uw behandelend specialist. Dit geldt ook voor vragen over wijzers die specifiek op uw situatie betrekking hebben.
Het kan niet worden uitgesloten dat de resultaten verkregen bij toepassing van de Prostaatwijzer op een onjuiste wijze worden geïnterpreteerd. De ontwikkelaars van de Prostaatwijzer accepteren daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid.